Språklekar som stärker – Vittra Halmstad förskola ger barnen ett försprång inför skolan

På Vittra Halmstad förskola får barnen en trygg och inspirerande start på sin språkutveckling. Genom strukturerade språksamlingar, där rim, ramsor och sagor står i fokus, väcks barnens nyfikenhet för ord och berättelser. Metoden har visat tydliga resultat – barn som gått på förskolan är bättre rustade inför läs- och skrivutvecklingen i förskoleklass.

På bilden: Caroline Magnusson, Anne Karlsson och Helena Lindbladh.

På bilden: Caroline Magnusson, Anne Karlsson och Helena Lindbladh.

Språkutveckling genom lek och nyfikenhet

Sedan ett år tillbaka har förskolan på Vittra Halmstad arbetat systematiskt med "före Bornholmsmodellen", en språkutvecklande metod anpassad för yngre barn. Genom sagoläsning, dialog och språklekar lär sig barnen att lyssna efter ljud, känna igen mönster i språket och sätta ord på sina tankar.

— Vi använder oss av dialogisk läsning, vilket innebär att vi pausar berättelsen, diskuterar ord och låter barnen reflektera tillsammans. Det gör dem engagerade och nyfikna, säger Lovisa Lööw, förskollärare på Vittra Halmstad.

Språksamlingarna innehåller även rim- och ramslekar som barnen tar med sig in i vardagen. På lunchen kan en så enkel sak som "vitlöksås" bli en lekfull ordlek.

En tydlig röd tråd mellan förskola och skola

Vittra Halmstad har sedan länge använt Bornholmsmodellen i förskoleklass, en etablerad metod för att stärka barns fonologiska medvetenhet och läsförmåga. När förskolan började arbeta med "före Bornholmsmodellen" skapades en röd tråd mellan förskolan och skolan, vilket ger barnen en stabil grund att stå på.

— Vi ser tydligt att årets förskoleklass ligger längre fram i sin läs- och skrivutveckling än tidigare årskullar. Många kan redan läsa, och de flesta har en stark förståelse för hur ord och meningar är uppbyggda. Vi tror att det beror på att de fått en så bra grund i förskolan, säger Helena Lindbladh, lärare i förskoleklass på Vittra Halmstad.

En metod som ger resultat

Förskolläraren Daniel Nguyen Van ser många fördelar med att arbeta systematiskt med språkutveckling i tidig ålder.

— Det handlar om att väcka barnens nyfikenhet och anpassa utmaningarna efter deras nivå. Genom lekfulla aktiviteter får de en naturlig förståelse för språket, säger han.

Vittra Halmstads framgångsrika arbete har nu uppmärksammats inom Academedia-koncernen, där alla förskolor som är kopplade till en grundskola kommer att arbeta på ett liknande sätt.

— Det är fantastiskt roligt att vårt arbete kan inspirera fler. Vi är stolta över att ge barnen en stark start i sin språkutveckling, säger Caroline Magnusson, biträdande rektor på Vittra Halmstad.