Vinst i Stadsbibliotekets skrivartävling

Vittra Samsets elev Nellie i årskurs 6 avslutade höstterminen med vinst i Jönköpings Stadsbiblioteks skrivartävling. Härligt att våra engagerade pedagoger hoppade på Stadsbibliotekets initiativ och genom det utvecklade hela klassens skrivande.

Skrivprojekt som förberedelse

Stadsbiblioteket i Jönköping bjöd in alla elever i årskurs 6 kommunen att delta i deras skrivartävling. Tomas Backman som är ansvarspedagog för årskurs 6 och arbetslagsledare för juniorerna på Vittra Samset och hans kollega Sofie Björell tyckte detta lät som en kul idé som de gärna ville ta med sina elever på. De började planera inför tävlingen och för att förbereda alla eleverna på bästa sätt startade det ett skrivprojekt där alla skulle skriva en övningstext. I den texten fick eleverna öva sig på olika saker varje vecka, t ex skrivregler samt miljö- och karaktärsbeskrivningar. 

Från övningstext till vinst

Genom övningstexterna engagerades hela klassen i skrivandet och kunde på ett roligt sätt utveckla sina kunskaper och skrivfärdigheter. Efter att eleverna arbetat med sin övningstext var det dags för eleverna att visa vad de lärt sig i projektet. Det fick de göra genom att skriva en helt egen text utan några instruktioner från lärarna. Denna text skulle sedan skickas in till tävlingen av de elever som önskade vara med och tävla. Det var givetvis frivilligt att vara med i själva tävlingen med sin text men alla elever hade uppgiften att skriva en text på egen hand utifrån vad de lärt sig. 

83 tävlade bidrag

Cirka en vecka efter att tävlingen var avslutad blev Tomas kontaktad av Carin Silvermyr som var tävlingsansvarig och meddelade att Nellie var en av vinnarna. Stadsbiblioteket hade fått in 83 bidrag till tävlingen från 9 olika skolor. Vi är så stolta över att Nellie från Vittra Samset var en av vinnarna bland alla bidragen. Priset var en skrivar-workshop på stadsbiblioteket och Nellie får dessutom bjuda med sig hela sin klass på fest på biblioteket i januari. 

Stort grattis till Nellie och bra jobbat av hela klassen med skrivprojektet! 

Här kan du läsa Nellies spännande berättelse Äventyret i tomtebyn.

NNellie vinnare skrivartävling