Vittraelevernas redaktion uppmärksammas i Lilla Aktuellt

I veckan besökte SvT:s Lilla Aktuellt Vittra Telefonplan för att göra ett inslag om elevernas egna och relativt nystartade nyhetsredaktion. Redaktionen på skolan drivs av elever i femman som under en förmiddag fick ställa sig på andra sidan kameran.

– Det känns kul men jättekonstigt att man ska få se sig själv på tv, säger eleven Stig som går i årskurs fem på Vittra Telefonplan. 

Stig, eller ”Stickan” som han helst kallas, är redaktionens chefredaktör. Hela klassen är engagerad i redaktionen som bland annat består av journalister, fotografer, designers och serietecknare.  

Redaktionen ger bland annat ut en tidning som heter VTP-bladet och innehåller lokala nyheter från den egna skolan blandat med en del omvärldsnyheter.  

– Vi vill vara en samhällsengagerad skola och vår redaktion ger eleverna möjlighet att arbeta med omvärldsbevakning, skapa poddar eller nyhetsinslag. Vi arbetar ämnesövergripande och tar utgångspunkt i det som sker i samhället och kopplar det till respektive ämne i skolan. Vår ambition är att eleverna får lära något viktigt på riktigt, säger skolans rektor Ole Lagelius Hass. 

Lär sig att samarbeta

Alla i klassen får komma med förslag på vilka nyheter som är viktigt att lyfta. I det förra numret av VTP-bladet undersökte redaktionen bland annat vad skolans elever tycker om skolmaten. De skrev också om skolans nuvarande tema som är ”hållbara städer”. När ett nummer är klart, och redaktionskompisen Nelly har korrekturläst, delas tidningen ut i klasserna på skolan. 

– En bra sak med att ha en redaktion är att man lär sig att samarbeta, säger Edith som är med och ansvarar för tidningens layout. 

– Och man lär sig att tänka som en journalist, fyller Stickan i. Till exempel att man ska ställa bra och varierade frågor till den man intervjuar. Om man bara upprepar samma frågor får man samma svar.  

– En annan bra sak är att man får en djupare förståelse för olika nyheter, säger han. 

Lite pirrigt

Teamet från SvT tillbringade flera timmar på skolan och besöket var minst sagt uppskattat av eleverna. 

– De ville veta hur vi jobbar med vår redaktion. Det var lite pirrigt innan de kom, hela klassen var ganska uppspelt, säger Edith. 

– Det var jättekul! utbrister Stickan. 

Här kan du se inslaget: De gör sin egen skoltidning