5 tips inför skolvalet

Skolvalet ger dig som vårdnadshavare en stor valfrihet och många alternativ att välja på. Det är en fantastisk möjlighet men kan även vara ett ganska svårt val att göra. Därför har vi tagit fram fem konkreta tips som hjälper dig att göra ett välgrundat skolval.

Tack vare det fria skolvalet har alla möjligheten att söka till de skolor som de tror är bäst för deras barn. Då skolorna ofta har olika profiler och pedagogik behöver du fundera på vad som är viktigt för ditt barn i valet av skola. Trivs ditt barn på en mindre eller större skola? Är det viktigt att det är nära till hemmet? Föredrar ni någon särskild pedagogik? Frågorna kan vara många men det finns tack och lov svar att finna. Här kommer fem tips på hur du gör ett välgrundat skolval. 

Våra tips inför skolvalet

1. Läs på om skolan
På skolornas hemsidor finns ofta bra information om skolans verksamhet. Läs på och notera eventuella frågor ni inte får svar på. Gör en intresseanmälan om den möjligheten finns, då kan ni få ännu mer relevant information om skolan.

2. Besök skolan
Det kan vara svårt att bilda sig en bra uppfattning bara genom att läsa om skolan. Därför rekommenderar vi att ni besöker skolan om ni kan. Ofta kan man besöka skolor på öppet hus eller en personlig visning – då får ni chansen att uppleva skolans miljö och kultur.

3. Prata med lärare, elever och vårdnadshavare
Det är alltid en bra idé att prata med de som spenderar mest tid på skolan. Fråga därför både lärare, elever och vårdnadshavare om hur de upplever skolan och hur undervisningen fungerar.

4. Val av skola
Ta reda på vad som gäller i kommunen och när ni behöver skicka in ert val av grundskola. Den här informationen finns oftast på kommunens hemsida. De flesta fristående skolor har bra information om hur ni söker till skolan på respektive hemsida.

5. Sök till flera skolor
Många skolor har fler sökande än platser de kan erbjuda. Därför är det klokt att ställa sitt barn i kö till flera skolor. Om ni erbjuds plats på flera skolor tackar ni bara nej till de skolor ni inte avser att gå på.

Vi hoppas att de här tipsen varit till nytta och att ni kommit ett steg närmare ett välgrundat skolval. Om ni har några frågor om Vittra Forsgläntan är ni varmt välkomna att kontakta oss.