Fritidsklubben – glädje och gemenskap efter skolan

Fritidsklubben på Vittra Södermalm erbjuder både roliga och meningsfulla aktiviteter för eleverna. Här kan eleverna koppla av, ha kul och skapa nya relationer efter skolans slut. Här berättar Malin Gustavsson, fritidsansvarig, mer om Fritidsklubben och dess koncept.

Fritidsklubben är en integrerad del av skolans verksamhet och öppen för alla elever i årskurs 4-6. Beroende på aktivitet håller klubben till i olika lokaler i skolan, till exempel uppehållsrum, klassrum eller idrottshallen.

“Vårt fokus är att ha roligt tillsammans”

På Fritidsklubben erbjuds eleverna ett brett utbud av aktiviteter och möjligheter att utforska sina intressen.

- Vårt fokus är att ha roligt tillsammans, samarbeta och röra på oss både inomhus och utomhus. Fritidsklubben förlänger elevernas skoldagar med vila och roliga aktiviteter. Samtidigt får eleverna möjlighet att skapa nya relationer, säger Malin.

Har du något exempel på vad ni brukar göra?

- Vi spelar till exempel Kahoot, pysslar vid högtider, tittar på film, spelar fotboll eller basket och går på promenader. Under sommaren kan vi ha vattenkrig och leka med vattenballonger. Vi har även haft 5-kamp både utomhus och inomhus i idrottshallen. Vid lov och UF-dagar fokuserar vi på utflykter och aktiviteter utanför skolan, som vi inte kan göra när det är skola.

Tårta
Färg, papper och penslar på ett bord
Två barn spelar bordshockey
Barn spelar bowling

En flexibel verksamhet med elevinflytande

Fritidsklubben är en friare verksamhet än skolan och Fritidshem, eftersom det inte finns någon läroplan att följa. På så vis är den lätt att anpassa utifrån om det är många eller få elever, och eleverna kan påverka mer, menar Malin.

Öppet varje dag

Verksamheten startar varje dag efter att skolan har slutat. Den stänger klockan 17.00 måndag-torsdag och 16.30 på fredagar. Under lov är öppettiderna utökade till 9.00-16.00 för att ge eleverna möjlighet att delta i utflykter.

Serveras det mellanmål under dagen?

- Ja, i matsalen varje dag efter skolan slutat. Vi har ett mellis-schema som eleverna själva har skapat på Fritidsklubbsrådet som vi har 1 gång i månaden. Varannan dag har vi smörgås med pålägg och de andra dagarna har vi gröt eller yoghurt. På fredagar har vi lyxmellis och det kan vara något köket har bakat eller korv med bröd som vi har tidigare fått.

Kan den som är intresserad få en visning av Fritidsklubben?

- Absolut, visningen sker då på eftermiddagen när verksamheten är igång. Då får man information om verksamheten, vilka som arbetar, planering och det går även bra att fråga eleverna som är i verksamheten om man skulle vilja få en elevsyn på verksamheten.

Har du några frågor eller vill du boka visning?

Varmt välkommen att kontakta mig!