×
 

Hoppa till innehållet

En vanlig dag På vårt mellanstadium

Vi startar upp dagen med fokus och struktur
Varje dag börjar i hemklassrummet, där vi tillsammans skapar struktur och lugn. Det första eleverna gör är att lämna in sina mobiltelefoner i mobilskåpet – en enkel vana som hjälper oss att fokusera. Dagen startar med en gemensam genomgång där eleverna får veta vad som väntar, vilken lunch som serveras och om något särskilt händer just idag. 

En plan för varje vecka
På måndagar har eleverna sovmorgon och börjar inte förrän 9:30. Sedan startar vi med att planera veckan i Vittraboken, vad som kommer hända och vad den enskilda eleven ska jobba med. För att på fredagen utvärdera vad vi har lärt oss och reflektera över veckan som gått.

Lärande som varvas med rörelse
Varje dag innehåller minst ett praktiskt ämne, vilket gör skoldagen både varierad och kreativ. Våra raster tillbringar vi alltid utomhus, där vi spelar fotboll, basket, gungar eller leker. En gång i veckan har vi rast i slöjdsalen eller biblioteket – en stund för skapande eller lugn läsning mitt i skoldagen.

Varierad skolmat
Vid 11-tiden är det dags för lunch, där vi varje dag möts av god skolmat och ett delibord fyllt med färska grönsaker och olika röror. Det finns alltid något som passar, och måltiden blir en viktig stund av gemenskap.

Stöd och tid för att komma ikapp
För den som vill eller behöver finns Studiestuga två till tre gånger i veckan. Där får eleverna hjälp med sina skoluppgifter, fördjupa sin kunskap eller ta igen något de har missat.

Sex glada elever går i Vittras korridorer

En vanlig dag På vårt högstadium

En tydlig start på dagen
Eleverna på vårt högstadium börjar och slutar varje skoldag i sitt ansvarsrum – en trygg plats där de samlas med sin ansvarspedagog. Eleverna lämnar in sina mobiler i mobilskåpet för att kunna fokusera helt på dagen. Då ges också information om dagen, om det är något särskilt som händer eller bara en chans att landa tillsammans innan lektionerna börjar. Måndagar startar mjukt – då har eleverna sovmorgon och börjar först klockan 9:30. 

Varierad undervisning med utrymme att skapa
Under dagen har vi fem till sex lektioner, och nästan varje dag får eleverna arbeta med ett praktiskt ämne. Två till tre gånger i veckan har de samling med sin ansvarspedagog. Då arbetar eleverna i Vittraboken, har klassråd eller gör andra saker som stärker deras gemenskap och bygger vår klasskultur.

Skolmat med delibord
Lunchen serveras vid 11-tiden, och eleverna möts alltid av god skolmat och ett generöst delibord med grönsaker, röror och alternativ som passar alla. Det är lätt att hitta något man gillar, och måltiden blir en stund att se fram emot.

Aktiva raster och stöd när det behövs
På rasterna fylls skolgården av liv – eleverna spelar fotboll, basket, umgås eller spelar spel. Ibland kan de också vara i musiksalen, slöjdsalen eller biblioteket. Flera gånger i veckan har eleverna Studiestuga, där de får möjlighet till stöd i skolarbetet, komma ikapp eller bara få lite extra lugn och fokus.

En pedagog hjälper elever som sitter med sina skoldatorer och gör skolarbete

Om vår grundskola

Mellanstadium och högstadium på Södermalm

På vår grundskola på Södermalm går elever från årskurs 4–9. Inom Vittra står det medvetna lärandet i fokus – att eleverna först blir medvetna om sig själva och sin utveckling, för att därefter lära sig om samhället och hur de kan påverka det. Lite längre ner på denna sidan kan du läsa mer om vår unika pedagogik och vad den innebär.

Vill du söka till vår skola?

Skolvalet är viktigt och det gäller att hitta skolan som ger de bästa förutsättningarna för just ditt barn. Ställ ditt barn i kö till Vittra Södermalm och börja samla ködagar.

Här växer människor och kunskap

  • Vittraförmågorna

    Vittraförmågorna är sex olika förmågor för att lära och utvecklas, så att ditt barn både blir medveten om sig själv och sin omvärld. De Vittraförmågor vi alltid jobbar utifrån är tilltro, ansvar, uthållighet, kreativitet, planera & utvärdera och samarbete.

    Glad elev sitter vid sin skolbänk i klassrummet på Vittra och gör skolarbete
  • Kvartersmålen

    På Vittra arbetar vi med projekt kopplade till FN:s globala mål för hållbar utveckling. Detta gör vi tillsammans med lokala organisationer för att förbättra samhället omkring oss. Vi engagerar våra barn, elever samt personal och tillsammans gör vi skillnad.

    Elever och lärare tittar på jordglob
  • Vittraboken

    I Vittraboken får ditt barn reflektera över sin lärprocess och får en medvetenhet kring sin utveckling. Våra elever använder även Vittraboken för att planera och utvärdera sitt skolarbete för att få struktur i sin vardag och lära sig att ta ansvar för sitt lärande.

    Pedagog sitter på huk vid en elev som sitter och gör skolarbete vid sin skolbänk

Vittras pedagogik

Medvetet lärande

Vi ökar medvetenheten hos våra barn och elever. Medvetenheten om vilka de är som personer. Medvetenheten kring deras egna inlärning och utveckling. Samt medvetenheten om deras medmänniskor och vad som händer i samhället omkring dem.

Modig kultur

Vi tror på att mod är nyckeln till att lära – modet att fråga, lyssna, förstå och göra. Därför arbetar vi aktivt med att skapa en modig kultur där nyfikenhet och utforskande uppmuntras. Där alla har rätt till en åsikt och lär sig att uttrycka den. En förutsättning för barnens och elevernas mod är att de också känner tillit för både pedagoger och kamrater.

Tydlig struktur

Vi har tydliga rutiner och kontinuerlig uppföljning för att stötta barnens lärprocess. Vi har strukturer för lärarlag och vi tar ständigt in samhällsperspektivet i vår undervisning genom utarbetade metoder och perspektiv. Vi har en tydlighet kring vad som ska göras och vad som förväntas.

Elever på Vittra sitter framför en världskarta under en lektion.

Välkommen att besöka oss på Vittra Södermalm

Du är varmt välkommen på besök för att lära känna oss och vårt arbetssätt.