Sveriges unga går till valurnorna i Skolval 2022

I år är det val till riksdagen och även elever i högstadiet och på gymnasiet har möjlighet att rösta – i Skolvalet. På Vittra kommer högstadieelever från 21 av våra skolor att få prova på hur det är att rösta i ett demokratiskt val.

Högstadieelever pratar med läraren under en lektion på Vittra.

Mellan 17 augusti och 7 september går elever från över 900 skolor runt om i landet till valurnorna på sina skolor för att rösta i Skolval 2022 – en av Sveriges största demokratisatsningar för unga.

Vägen till, under och efter valet

För oss på Vittra är samhällsengagemang viktigt och skolvalet är ett perfekt tillfälle för våra högstadieelever att lära sig mer om demokrati och hur det fungerar. Eleverna får testa på hur det är att rösta i ett demokratiskt val. De kommer få chansen läsa på om de olika partierna för att ta reda på vad de vill rösta på, prova på hur det fungerar rent praktiskt att lägga sin röst och lära sig om vad som händer efter valdagen.

Medvetna individer som kan göra skillnad

Skolvalet är även ett tillfälle för diskussioner kring bland annat politik, informationsspridning och källkritik. Att prata om denna typ av frågor i klassrummet är viktigt och ger eleverna förutsättningar och kunskap för att bli medvetna individer som vet att de kan göra skillnad.

Om Skolval 2022

Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) som står bakom satsningen på skolvalet, som en del av sitt uppdrag från regeringen. Regeringens mål med skolvalet är att så många elever som möjligt deltar, stimulera till samtal om politik i skolan samt öka elevers kunskap om demokrati och möjlighet att delta i politiska processer.