Vittras skolor firar 30 år

Den 13 september firar alla skolor inom Vittra att det var 30 år sedan de första förskolorna startade. På Vittra Rösjötorp International och Vittra Sollentuna förbereder sig eleverna för en festlig dag.

– Det ska bli roligt att få uppmärksamma denna dag tillsammans med våra barn, elever och pedagoger. Vår förskola var en av de allra första som startade redan 1993, så vi har verkligen anledning att fira, säger Lea Colner, rektor på Vittra Rösjötorp International. 

Idag finns det 25 för- och grundskolor inom Vittra i södra och mellersta Sverige. Tillsammans välkomnar de över 9000 barn och elever varje dag. Förutom Vittra Rösjötorp finns även Vittra Sollentuna på orten som startade 1996. Detta var då den första Vittra-skolan som hade elever ända upp till årskurs 9.

Först ut med individuella utvecklingsplaner

Skolorna hade tidigt ett samhällsengagemang och en drivkraft att ge barnen förutsättningar att vara med och bidra till ett hållbart demokratiskt samhälle. Vittras skolor var även först ut med individuella utvecklingsplaner för sina elever genom Vittraboken, något som senare blev en del av den svenska skollagen. 

Skoljogg i Edsviken, festlig lunch och tårttävling

På onsdag den 13 september blir det bland annat gemensamma aktiviteter på samtliga skolor under förmiddagen och en festlig lunch med överraskningar för eleverna.

Elin Möller är rektor på Vittra Sollentuna: 

– Våra elever kommer att arbeta med FN:s globala mål för hälsa och välbefinnande med fokus på gemenskap, glädje och samarbete. De kommer att delta i Skoljoggen i Edsviken, därefter blir det grillade hamburgare på skolgården. Under eftermiddagen blir det poängjakt som eleverna sedan kan använda till ingredienser till tårtbak. Vi ser fram emot en härlig 30-årsfest som avslutas med tårttävling och tårtkalas, säger Elin Möller.