Läsande elever i Jönköping bidrar till Musikhjälpen

Nu drar årets direktsända insamling Musikhjälpen igång. Eleverna på grundskolan Vittra Samset i Jönköping läser för att rädda liv, ju mer de läser desto mer pengar skänks av skolan.

– Det här är ett sätt att sporra läslusten samtidigt som vi, elever och lärare, får bidra till att rädda liv. Det känns fantastiskt, säger Pär Fredriksson, ansvarspedagog och lärare på Vittra Samset.

Årets tema för Sveriges Radios Musikhjälpen är “Ingen människa ska lämnas utan vård” och självklart är Vittra Samset med och samlar in pengar för att rädda liv. Med förebyggande insatser eller behandling hade 7,4 miljoner barn och ungas liv i världen gått att rädda förra året. Kunskapen och resurserna finns, men de når inte fram. 

Ju mer eleverna läser desto mer skänks

För att göra det till en riktig utmaning för eleverna så kommer skolan att skänka pengar till Musikhjälpen i takt med att eleverna läser. Vittra Samset uppmuntrar även föräldrar, vänner, bekanta och andra att skänka pengar berättar Pär Fredriksson.  

– Projektet pågår i tre veckor och då får eleverna möjlighet att läsa extra, både på lektioner, raster och hemma. En del läsning är uppstyrd och en del är helt frivillig. Deras lästid översätts i pengar som senare kommer skänkas till årets musikhjälpen.

Emma Simonsson är rektor på Vittra Samset. Hon berättar att eleverna har tagit uppdraget på största möjliga allvar och redan läser betydligt mer än innan.

– För oss på Vittra Samset är det viktigt att låta barnen och eleverna att vara med och bidra till en bättre värld, att få göra skillnad. Musikhjälpens insamling är ett sätt för oss att jobba med FN:s globala mål "God hälsa och välbefinnande" samtidigt som vi stimulerar eleverna till att läsa så mycket som möjligt, säger hon. 

Fakta: Vittra Samset

På Vittra Samset får eleverna träna sina mentala förmågor för att lära känna sig själv. Projekten är alltid verklighetsbaserade och lär eleverna att samarbeta. På så sätt kan de använda det de lär om sig själva och sätta det i ett större perspektiv. Vittra Samset ligger i fina lokaler byggda 2015, vackert beläget på Samset med naturen runt hörnet. Skolan startades 2013 och idag går barn och elever hos oss i åldrarna 1 till 16 år.

Läs mer om Vittra Samset 

Fakta: Musikhjälpen

Musikhjälpen är en svensk version av radio- och TV-formatet Serious Request, som har sänts årligen veckan före jul sedan år 2008. Syftet med Musikhjälpen är att uppmärksamma och samla in pengar till en internationell undangömd humanitär katastrof genom att engagera lyssnare och tittare. Årets tema är “Ingen människa ska lämnas utan vård”.  Pengar som skänks till årets insamling kommer att gå till internationella projekt som stärker hälso- och sjukvård i samverkan med lokalsamhället, för att människor ska få likvärdig tillgång till vård och hälsa utan att drivas in i fattigdom. Konkret kan det handla om stöd till vårdcentraler, mobila hälsokliniker och utbildning av lokala hälsoarbetare. 

Läs mer om Musikhjälpen