Han sadlar om till lärare

Vi har träffat Rami Farajallah har arbetat på Vittra Adolfsberg i tre år. Han har lång erfarenhet av att arbeta i byggbranschen och är nu inne på sin sista termin på distans på slöjdlärarprogrammet vid Umeå universitet.

Personporträtt.

Hur kommer det sig att du började läsa till slöjdlärare?

För några år sedan fick jag möjlighet att anordna slöjdaktiviteter för nyanlända personer som samtidigt tränade svenska. Jag tyckte det var väldigt roligt, och när det lades ner bestämde jag mig för att söka till slöjdlärarutbildningen. Samtidigt sökte jag en tjänst som slöjdlärare på Vittra Adolfsberg och fick den.

Hur går det att studera och jobba samtidigt?

Det går jättebra! Jag har hela tiden haft ett otroligt stöd från min skolledning och mina kollegor och har kunnat anpassa mitt schema efter mina studier.

Hur har dina tre första år som lärare varit?

Läraryrket är fantastiskt. Ibland blir man tokig, men samtidigt ger det så mycket tillbaka. Jag får minst tio kramar och massor av high fives varje vecka. Vi är en skola där många har olika bakgrunder, men ingen bryr sig om vilken religion man tillhör när man är i skolan. Vi har en väldigt familjär stämning, vi hjälper varandra och jag trivs jättebra. Vi har en kompetent skolledning som har en tydlig plan för skolan och som utvecklar verksamheten hela tiden.

Vad är den största skillnaden mellan att arbeta i byggbranschen och i skolan?

I mina tidigare jobb har jag alltid upplevt en extrem tidspress. Som slöjdlärare behöver jag ha ett annat tempo och visa eleverna att saker som tar tid oftast blir bra. Många tycker det är jobbigt när saker inte blir bra direkt, och jag jobbar mycket med att försöka få eleverna att förstå att bara för att inte blir som man tänkt sig är det inget nederlag, utan snarare tvärtom något man kan lära sig av.

Har du något råd till andra som överväger att börja studera till lärare?

Ja, mitt tips är - gör det. Sök, bara sök. Läraryrket är otroligt givande. Jag är sliten i kroppen efter att ha arbetat i byggbranschen, så för mig är detta en perfekt avslutning på min yrkeskarriär. Jag får använda huvudet och kroppen lagom mycket, dessutom får jag undervisa i ett ämne som de allra flesta tycker är rätt kul. Som legitimerad får man dessutom fast anställning och en bra lön.

Artikel från academedia.se.