5 tips inför skolvalet

Skolvalet ger dig som vårdnadshavare en stor valfrihet och många alternativ att välja på. Det är en fantastisk möjlighet men kan även vara ett ganska svårt val att göra. Därför har vi tagit fram fem konkreta tips som hjälper dig att göra ett välgrundat skolval.

Tack vare det fria skolvalet har alla möjligheten att söka till de skolor som de tror är bäst för deras barn. Då skolorna ofta har olika profiler och pedagogik behöver du fundera på vad som är viktigt för ditt barn i valet av skola. Trivs ditt barn på en mindre eller större skola? Är det viktigt att det är nära till hemmet? Föredrar ni någon särskild pedagogik? Frågorna kan vara många men det finns tack och lov svar att finna. Här kommer fem tips på hur du gör ett välgrundat skolval.  

Våra tips inför skolvalet

 1. Läs på om skolan
  På skolornas hemsidor finns oftast bra information om skolans verksamhet. Läs på och notera eventuella frågor ni inte får svar på. Gör en intresseanmälan om den möjligheten finns, då det ger tillgång till ännu mer relevant information om skolan.
 1. Gå på ett öppet hus eller personlig visning
  Det är svårt att bilda sig en bra uppfattning bara genom att läsa på. Därför rekommenderar vi att ni besöker ett öppet hus eller bokar in en personlig visning. En skolas miljö och kultur behöver upplevas.
 1. Prata med lärare, elever och vårdnadshavare
  Det är alltid en bra idé att prata med dem som spenderar mest tid på skolan. Fråga därför både lärare och vårdnadshavare om hur de upplever skolan och hur undervisningen fungerar.
 1. Ansökan till skolvalet
  Ta reda på vad som gäller för er kommun och när ni behöver skicka in ert val av grundskola. Den här informationen bör finnas på er kommuns hemsida. De flesta friskolor har bra information om hur ni söker till deras skola på respektive hemsida.
 1. Sök till flera olika skolor

Många skolor har fler sökande än platser de kan erbjuda. Därför är det klokt att ställa sitt barn i kö till flera olika skolor. Om ni erbjuds plats på flera olika skolor är det bara att tacka nej till de ni inte avser att gå på. 

Vi hoppas att de här tipsen har varit till nytta och att ni kommit ett steg närmare ett välgrundat skolval.  Vill du veta mer om våra olika grundskolor? Då kan du läsa mer här. Vill du läsa mer om övriga skolor som finns i din kommun rekommenderar vi dig att gå in på kommunens hemsida.