Blogg SchoolSoft Sätt ditt barn i kö
Välgörenhet, Kungsbacka, Vittra

Välgörenhetsdisco på Vittra Forsgläntan

Ikväll anordnar kompisstödjarna på Vittra Forsgläntan ett disco för välgörande ändamål. De har bjudit in skolans förskoleklasselever och har på egen hand skött planering och logistik. För att kunna samla in så mycket pengar som möjligt har de också blivit sponsrade av lokala företag.

Annica Torstensson är biträdande rektor på Vittra Forsgläntan och arbetslagsledare för juniorerna, alltså klass 4-6 på skolan. Hon berättar om initiativet.– De som anordnar discot är juniorlagets Friends-representanter, totalt tolv elever som har tagit på sig uppdraget att arbeta för sammanhållningen på skolan. De arrangerar det här discot med två syften, dels att samla in pengar men också för att förskoleklasseleverna ska få möjlighet att lära känna varandra utanför skoltid. De har ju nio skolår tillsammans framför sig, och grunden för hur det sociala klimatet kommer att vara under de åren läggs nu, säger hon.

– Friends-eleverna har verkligen engagerat sig i detta. Det är roligt att se att de till exempel vågar ta kontakt med olika affärer i närheten av skolan för att be om sponsring. Föräldrarna hjälper visserligen till att hämta allt de samlat ihop men all kontakt med de lokala företagen och affärerna har de skött själva, berättar Annica Torstensson.

Noggranna förberedelser

Alma, som går i femman, och Sofie, som går i fyran, är två av de Friends-elever som har ordnat discot.

– Vi har fått ganska många sponsorer, vi gick till olika affärer och frågade om de kunde ge något till discot, och alla utom en sa ja, berättar Sofie.

– Av de som går i förskoleklassen har 33 av 50 sagt att de kommer. De kommer att betala 60 kronor i inträde per person. Vi har inte bestämt ännu till vilken organisation vi ska ge pengarna, men det ska vara någon som hjälper barn, berättar Alma.

– På discot kommer de att få äta korv, dricka festis och leka lekar. Vi ska leka dansstopp, klockan, limbo och stöten, säger Sofie.

Förberedelserna inför discot har varit väldigt lärorikt för de arrangerande eleverna.

– De har själva insett att de behöver lära sig saker inom många områden för att kunna genomföra detta. Bland annat har de frågat förskoleklasseleverna om vilka lekar de gillar, och så har de frågat lärarna i förskoleklasserna om hur de ska lägga upp kvällen för att kunna ta hand om de yngre barnen så bra som möjligt, säger Annica Torstensson.

– De har också tagit reda på hur man bäst sköter logistiken, hanterar den teknik som krävs och hur man ser till att det finns bra alternativ att äta och dricka för dem som har någon födoämnesallergi, säger hon.

Nu ser eleverna fram emot en spännande kväll.

– Det ska bli jätteroligt, säger Alma.

Emelie Sporrong

Publicerad 17 mars, 2017

Hittade du inte vad du letade efter?