GDPR SchoolSoft Sätt ditt barn i kö English

Tips på appar för klassrummet

Efter framgångarna med IKT på Vittra Frösunda tipsar skolans IKT-ansvarige lärare, Joel Filipp, om några av de appar skolan använder i undervisningen just nu:

1. Google Apps for Education

Då alla Vittraskolor är GSfE skolor, alltså skolor som är uppkopplade till Google Suit for Education, finns det gott om appar (applikationer) som man kan arbeta med. Flertalet av dem påminner om verktygen i Microsoft Office eller Apples verktyg. Den stora behållning i systemet är dock Classroom, vilket fungerar som en virtuell lärmiljö för eleverna. Där kan läraren publicera material till eleverna och eleverna kan lämna in sitt arbete. Detta underlättar ordning och reda samtidigt som man som lärare får en snabb överblick av vilka elever som fullföljt och inte lämnat in material. Classroom erbjuder även en smidig ingång för att arbeta ämnesövergripande. Två eller fler lärare kan enkelt samarbeta i ett Classroom och tillsammans arbeta med samma uppgift eller ämnesområdet.

Kalendern är även det ett smidigt verktyg för eleverna. I kalendern ser de förutom sitt schema även inlämningsdatum så fort läraren har publicerat det på Classroom.

Ett annat smidigt verktyg i Google är Keep. Där kan eleverna skriva anteckningar, skriva påminnelser och dessutom dela dessa med varandra. En annan stor fördel när man arbetar med källkritik är att man i webbläsaren Chrome kan markera texter och citat och då få de automatiskt uppladdat i Keep. Ett smidigt sätt att samla referensmaterial helt enkelt.

2. Socrative

Socrative är en tjänst där man som lärare kan skapa quiz till eleverna på ett mycket smidigt sätt. Det finns självklart flera riktigt bra quiztjänster bland annat quizlet och att skapa den i Google formulär. Men Socrative är smidigt och du kan enkelt göra olika inställningar som att eleverna efter varje fråga får feedback. Det smidigaste är att man direkt kan få en rapport över klassens prestationer i Google drive. Ett perfekt redskap för att repetera och utröna vad man som lärare ska lägga extra fokus på inför ett prov.

3. ClassDojo

De flesta känner till Dylan Wiliams böcker om formativ bedömning. I dessa böcker och även i filmserien The Classroom Experiment använda han glasspinnar med elevernas namn för att slumpmässig dra namn när han ställde frågor till klassen. På samma sätt fungerar ClassDojo. Du skriver in elevernas namn och kan välja dem med en slumpgenerator. En stor fördel här är att du kan dela grupperna med andra lärare.

4. Screencastify

Screencasfify är ett verktyg som låter dig eller eleverna att spela in videoklipp. Det är enkelt och du kan med gratisversionen spela in tio minuter. Ett användningsområde är att som lärare själv spela in sina genomgångar för att använda sig av det som kallas ‘Flipped Classroom’. Ett annat sätt är att eleverna själv kan spela in ljud till sina presentationer och lämna in den till dig som lärare. Det bör tilläggas att det är mycket roligt eftersom man enkelt kan publicera dessa presentationer på exempelvis Google Sites.

5. Mentimeter

Mentimeter är även det en typ av quiztjänst. Men i den har du möjligheten till mer direkt interaktion till åhörarna. Ett exempel är att man som lärare ställer en öppen fråga och låter eleverna skriva svar på den. I Mentimeter kan du välja olika sätt på hur du vill att svaren ska visas. Ett enkelt och snyggt sätt är ordmoln.

6. Soundtrap

Soundtrap är ett program där man kan skapa musik online. Det finns rikligt med förinspelade loopar och man man även spela instrumenten själv. Det är även utmärkt för elever när det ska spela in olika typer av tal eller skapa egna Podcast. Då de även kan skapa egen musik sina alster.

7. Let’s recap

Let’s recap är ett perfekt verkyg att använda om man gillar så kallade exit tickets i slutet av sina lektioner. I verktyget får eleverna möjlighet att spela in filmklipp där du själv som lärare bestämmer tidsbegränsning. Ett fint sätt att arbeta med kortare muntliga övningar. Dessutom finns det en fin koppling till G-suit. Så inloggningen är mycket smidig.

För fler tips på appar gå in på: http://www.skolappar.nu/

P.S tipsa gärna om dina favoritappar under inlägget.

Eva Appelgren

Publicerad 12 maj, 2017

Hittade du inte vad du letade efter?