×
 

Hoppa till innehållet

En vanlig dag På Vittra Östertälje

En mjuk och meningsfull start
Skoldagen för eleverna i årskurs 1–3 börjar klockan 08:00 från tisdag till fredag, medan måndagar inleds lite senare – kl. 09:00. För eleverna i förskoleklassen startar dagen alltid kl. 09:00. Varje dag börjar med en gemensam samling i klassrummet, en stund som snabbt blivit en av elevernas favoriter. Här skapar vi en lugn och trygg start där vi går igenom dagens schema, samtalar, lyssnar och deltar i olika lärorika aktiviteter – ofta kopplade till det aktuella fokusområdet inom Vittraförmågorna.

Lärande som väcker nyfikenhet
Efter samlingen drar undervisningen igång med en gemensam genomgång som följs av självständigt arbete eller arbete i grupp. Undervisningen varvas med kreativa ämnen som bild, musik eller experiment i NO – något många ser fram emot. Gruppuppgifter och praktiska övningar där eleverna får samarbeta, tänka kreativt och lösa problem tillsammans blir ofta dagens höjdpunkter.

Lek, rörelse och gemenskap
Förmiddagspausen och lunchrasten är viktiga inslag i dagen, och utevistelsen på skolgården är mycket uppskattad. Här finns plats för både fartfyllda aktiviteter som fotboll, klättring och styrda lekar – och lugnare stunder med fri lek och samtal. Det är på rasterna som många barn hittar nya vänner och bygger den gemenskap som är så viktig för hela skolupplevelsen.

På fritids förlängs elevernas lärande
Efter lunch fortsätter lektionerna i klassrummet fram till skoldagens slut, som är mellan kl. 13 och 14. Därefter tar fritidsverksamheten vid, där eleverna först äter mellanmål och sedan deltar i en rad olika aktiviteter som både kompletterar och förlänger dagens lärande.

Elever i förskoleklass på Vittra Östertälje sitter utomhus och lyssnar på en lärare.

Förskoleklass till årskurs 9

På vår grundskola i Södertälje går elever från förskoleklass upp till årskurs 9. Vi delar in våra årskurser i miniorer som motsvarar lågstadiet, juniorer som motsvarar mellanstadiet och seniorer som motsvarar högstadiet.

Hos oss står det medvetna lärandet i fokus – att eleverna först blir medvetna om sig själva och sin utveckling, för att därefter lära sig om samhället och hur de kan påverka det. Här kan du läsa mer om vad det innebär.

Vill du söka till vår skola?

Skolvalet är viktigt och det gäller att hitta skolan som ger de bästa förutsättningarna för just ditt barn. Ställ ditt barn i kö till Vittra Östertälje och börja samla ködagar.

Här växer människor och kunskap

  • Vittraförmågorna

    Vittraförmågorna är sex olika förmågor för att lära och utvecklas, så att ditt barn både blir medveten om sig själv och sin omvärld. De Vittraförmågor vi alltid jobbar utifrån är tilltro, ansvar, uthållighet, kreativitet, planera & utvärdera och samarbete.

    Glad elev sitter vid sin skolbänk i klassrummet på Vittra och gör skolarbete
  • Kvartersmålen

    På Vittra arbetar vi med projekt kopplade till FN:s globala mål för hållbar utveckling. Detta gör vi tillsammans med lokala organisationer för att förbättra samhället omkring oss. Vi engagerar våra barn, elever samt personal och tillsammans gör vi skillnad.

    Elever och lärare tittar på jordglob
  • Vittraboken

    I Vittraboken får ditt barn reflektera över sin lärprocess och får en medvetenhet kring sin utveckling. Våra elever använder även Vittraboken för att planera och utvärdera sitt skolarbete för att få struktur i sin vardag och lära sig att ta ansvar för sitt lärande.

    Pedagog sitter på huk vid en elev som sitter och gör skolarbete vid sin skolbänk

Vittras pedagogik

Medvetet lärande

Vi ökar medvetenheten hos våra barn och elever. Medvetenheten om vilka de är som personer. Medvetenheten kring deras egna inlärning och utveckling. Samt medvetenheten om deras medmänniskor och vad som händer i samhället omkring dem.

Modig kultur

Vi tror på att mod är nyckeln till att lära – modet att fråga, lyssna, förstå och göra. Därför arbetar vi aktivt med att skapa en modig kultur där nyfikenhet och utforskande uppmuntras. Där alla har rätt till en åsikt och lär sig att uttrycka den. En förutsättning för barnens och elevernas mod är att de också känner tillit för både pedagoger och kamrater.

Tydlig struktur

Vi har tydliga rutiner och kontinuerlig uppföljning för att stötta barnens lärprocess. Vi har strukturer för lärarlag och vi tar ständigt in samhällsperspektivet i vår undervisning genom utarbetade metoder och perspektiv. Vi har en tydlighet kring vad som ska göras och vad som förväntas.

En elev i förskoleklass på Vittra skriver i en bok under en lektion.

Så arbetar vi

Träffa några av oss som jobbar på Vittra Östertälje och hör mer om hur vi arbetar på vår grundskola.

Välkommen att besöka oss på Vittra Östertälje

Du är varmt välkommen på besök för att lära känna oss och vårt arbetssätt.