GDPR SchoolSoft Sätt ditt barn i kö English

Framtidens entreprenörer skolas i Sjöstaden

På Vittra Sjöstaden, som ligger i stadsdelen Hammarby Sjöstad i Stockholm, har man under våren startat ett projekt på temat entreprenörskap och hållbarhet. Projektet är ett samarbete med närområdets företagare och syftet är att stärka intresset för entreprenörskap och ge eleverna en förståelse för hur företagande kan bidra till en mer hållbar värld.

Det var när skolans rektor, Ole Hass, blev kontaktad av Per Andersson från föreningen ElectriCITY som idén om ett samarbete mellan skolan och näringslivet i området tog fart.

– Entreprenörskap och hållbarhet är två frågor som ligger både mig och Per varmt om hjärtat så vi hittade varandra snabbt. De övriga medarbetarna på skolan involverades tidigt i vintras för att säkerställa att projektinnehållet är tydligt kopplat till kunskapskraven i läroplanen, berättar Ole Hass.

Elever som går i årskurs 4-9 är delaktiga i projektet, som i sin tur består av tre olika delar. En för årskurs 4-6, en för 7-9 och en sista del som enbart rör årskurs 9.  För eleverna i årskurs 7-9 pågår projektet i sex veckor medan de yngre jobbar intensivt med det under en veckas tid.

Egen version av ”Draknästet”

Uppdraget för de äldre eleverna är att utveckla en verklig produkt som ska hålla utifrån ett miljötänk, både i produktion och användande, och därmed bidra till minimal negativ miljöpåverkan. Under projektets gång kommer näringslivsaktörer i Sjöstadsområdet att ge input till eleverna om de olika delar de behöver tänka på innan ”lanseringen”. Den sker inför en jury i slutet av perioden. Ole Hass beskriver det som en elevversion av det populära tv-programmet ”Draknästet”.

”Viktigt på riktigt”

Eleverna är eld och lågor över det nya projektet som enligt rektor Ole Hass  bygger på elevernas egna intressen och passion kring hållbarhetsfrågor och företagande. Han tror att  samverkan med aktörer i närområdet bidrar extra mycket.

– Våra elever uppskattar all undervisning som bygger på ”viktigt på riktigt”, alltså  att vi utgår från problem eller frågeställningar i samhället och deras omvärld, och sedan knyter dem till läroplanens kunskapskrav och mål, säger Ole Hass.

Han ser också andra positiva bieffekter av samarbetet med områdets näringsidkare.

– Vi vill bidra till en ökad grannsämja och trygghet i området. Sjöstaden är ett relativt nybyggt område, samtidigt som vi nu har våra första tonåringar. Det gör att området inte riktigt har hängt med, vad finns det att göra för ungdomarna här i kvarteren? Genom att ha ett gott samarbete med grannarna öppnar vi dörrar för framtida sommarjobb och praktikplatser, viktiga förutsättningar när eleverna sedan ska välja gymnasium och vidare studier, säger Ole Hass.

Per Andersson, som på många sätt varit länken ut till de andra deltagande företagen, är själv medlem i nätverket Nattvandrarna som nu kan hålla möten i Vittra Sjöstadens lokaler.

– Vittra Sjöstaden har förstått hur viktigt det är att samarbeta med organisationer utanför skolan, säger Per Andersson.

Förverkliga drömmar

De yngre eleverna i årskurs 4- 6 har projektet ”Framtidsspanarna”, där de ska uppfinna eller vidareutveckla produkter och tjänster utifrån ett miljö och hållbarhetsfokus. De kommer likt sina äldre kamrater få presentera för en panel bestående av lärare i teknik och NO, skolans rektor samt företagsrepresentanter, som tillsammans bedömer deras insatser och kommer med feedback.

Den tredje och sista delen av projektet är ett samarbete med organisationen ”Det roligaste sommarjobbet” som låter fyra i elever i årskurs 9 få möjlighet att starta upp ett riktigt företag under sommaren. De elever som söker och får deltaga, får då en veckas utbildning i företagande samt startbidrag för att starta upp ett företag tillsammans.

– Vi hoppas att det ska ge eleverna mersmak och att flera ska öppna upp ögonen för företagande och förverkliga sina idéer och drömmar, säger rektor Ole Hass.

 

 

 

Eva Appelgren

Publicerad 24 maj, 2017

Hittade du inte vad du letade efter?