”Win-win” när elever får smaka på mat från hela världen

Eleverna i högstadiets matråd på Vittra Kungshagen har tagit initiativ till temaveckan ”Världens kök” på skolan. Imorgon får skolan besök av kvinnor som nyligen kommit till Sverige, som tillsammans med Vittras kockar ska laga mat från mellanöstern.

Två kvinnor från organisationen Yalla står med Vittra Kungshagens kock, de håller i mat.

Det är organisationen Yalla som kommer på besök till skolan. Skolans matsal är dekorerad med flaggor från alla länder som eleverna har anknytning till. Eleverna har även satt upp lappar med översättningar av tack och hej på olika språk. Serveringsbordet är dekorerat för att skapa en känsla av att hela världen finns runt hörnet. Förberedelserna för imorgon pågår för fullt.

- Varje dag lagar vi ungefär 450 portioner mat. Vi ser fram emot att testa nya smaker och lära av varandra. Vi hoppas på att få fram autentiska smaker, säger Lillemor Eriksson som arbetar som kock på Vittra Kungshagen.

Viktigt steg in på arbetsmarknaden

Yalla är ett arbetsintegrerat socialt företag i Nyköping som erbjuder servering och städning. Kvinnorna som arbetar inom Yalla har gemensamt att de alla nyligen kommit till Sverige  från länder utanför Europa.

- Kvinnorna som arbetar inom Yalla tar ett viktigt steg in på arbetsmarknaden, de får använda sin fantastiska kompetens och de får en möjlighet att träna svenska. Vi är väldigt glada för samarbetet med Vittra, säger Ingela Ljung som är verksamhetsledare på Yalla.

Fida Rayes och Khadeja Hiadari kom till Sverige från Syrien respektive Afghanistan för några år sedan. De har mycket kunskap om matlagning, men imorgon ska de för första gången få laga mat i ett skolkök.

- Det ska bli jätteroligt! Jag har aldrig lagat mat till så här många förut. Köket är stort och det finns bra utrustning, säger Khadeja Hiadari.

Vittra fokuserar på lokalsamhället 

På menyn står en härlig buffé med bland annat mini muhammara (arabiska pizzor), pastasallad, röror och mycket färska kryddor.

- Det känns roligt att jobba med erfarna kockar och det ska bli roligt att träffa barnen. Jag hoppas att det kommer att gilla maten, säger Fida Rayes.

På Vittras skolor står de så kallade kvartersmålen i centrum. Kvartersmålen innebär att skolorna arbetar med projekt kopplade till FN:s globala mål för hållbar utveckling. I praktiken innebär det att skolan ofta samarbetar med lokala organisationer, likt Yalla, för att förbättra lokalsamhället.

- Jag tycker att det blir ”win-win” för alla som är inblandade och vi hoppas på sikt kunna erbjuda praktikplatser i vårt kök till några av kvinnorna från Yalla, säger Lillemor Eriksson.

Artikel från academedia.se.