Vittra-eleven Hridaya vann uppsatstävling

I september avgjordes Lilla Wendelapriset, en uppsatstävling för unga i Södertälje. Den tidigare Vittra-eleven Hridaya Salunkhe tog hem segern med sin halloween-inspirerade thrillernovell.

Hridaya Salunkhe har bott i Sverige i ungefär två år och har nyss tagit examen från Vittra Östertälje. Hon har alltid tyckt om att skriva, så när hon fick höra om Lilla Wendelapriset genom sin lärare Christine valde hon att anmäla sig till tävlingen – en årlig uppsatstävling för unga i Södertälje. Den 10 september avgjordes det och juryn utnämnde Hridaya till vinnare med sin thrillernovell.

Elev på Vittra tar emot pris i Lilla Wendelapriset

– Det känns jättebra att vinna. Jag har alltid tyckt om att skriva ner mina tankar eller idéer eller berättelser. Att vinna det här priset var väldigt viktigt för mig eftersom det validerar mitt skrivande och gör det tillräckligt bra för att visas för och få andra människors intresse, säger hon.

Som pris kommer Hridaya att få sin text publicerad i Länstidningen Södertälje. Här kommer även andrapristagaren Ida, också elev på Vittra Östertälje, att få sin text publicerad. På Vittra glädjs man åt sina duktiga elever.

– Jag är såklart väldigt stolt. Jag försöker alltid berätta för mina elever hur bra de är, men jag är ju lite partisk. Därför känns det väldigt bra att de får det erkännandet av någon annan. Det känns som att jag fått ett kvitto på att jag gör rätt i min undervisning, speciellt när både första- och andrapristagaren har varit mina elever fast från olika år. Snacka om att jag har världens bästa jobb, säger Christine, som var Hridayas lärare i bland annat svenska.

– Vi är så klart jättestolta, säger Katarina Montenius som är rektor på skolan.

En halloweeninspirerad historia

Det var i samband med en skrivuppgift i skolan som Hridaya Salunkhe fick inspiration till sin berättelse som med tiden fick formen av en thrillernovell. Den utspelar sig i en liten stad på natten till halloween och kretsar kring en tonårstjej och tonårspojke som dejtar, med en bakgrund av mord, tradition och spänning. 

– Den ursprungliga uppgiften i skolan var att skriva en novell på temat relation. Jag bestämde mig för att ge berättelsen en twist och istället för att skriva om en typiskt dramatiskt relation, bestämde jag mig för att skriva en thrillernovell med ett oväntat slut.

“När jag skrev historien var jag en del av den”

Novellen var en av de roligaste uppgifterna hon någonsin gjort, säger Hridaya:

– När jag skrev historien var jag en del av den, närvarande på alla karaktärer och platser och det var det roligaste för mig. Jag skulle medvetet försätta mig i situationer och atmosfär som matchade den i berättelsen så att jag kunde engagera mig mer. Jag skrev slutet av berättelsen i det absoluta mörkret i mitt rum sent på kvällen på en lördag medan det stormade utanför fönstret så att jag kunde känna, och därför bättre uttrycka rädslan, som mina karaktärer kände.

Har du något tips till andra unga som gillar att skriva?

– Det är viktigt att skrivandet är beskrivande, så att läsaren kan föreställa sig vad som händer exakt. Det är också viktigt att vi förstår karaktärerna ordentligt och skiljer dem från oss själva. För om vi låter alla karaktärer fatta beslut som vi själva skulle fatta i en situation, då har vi en grupp karaktärer med olika fysiska egenskaper men samma grundläggande personlighet som författaren. Gå in i karaktärens huvud och tänk på hur den kommer att agera i en situation, det gör historien mer intressant, säger Hridaya.

Tack Hridaya och stort grattis till vinsten!

Fakta: Vad är lilla Wendelapriset?

Lilla Wendelapriset är en novelltävling som är öppen för alla mellan 16-20 år som bor i Södertälje. Tävlingen instiftades till Lottie Walthers minne. Lottie Walther var en lärare i Södertälje som var mycket engagerad i journalistik och skrivande. När Lottie blev sjuk i cancer donerade hon en summa pengar till föreningen Wendelas vänner i syfte att uppmuntra ungas skrivande. Här kan du läsa mer.